måndag 25 mars 2013

Vecka 9

 Här nedan kommer lite fakta om vad som händer barnet och mamman under vecka 9.
 

Barnet
 
Embryot börjar nu likna en människa. Käkarna är färdiga, munhåla och näsa förenas samt att öron och näsa syns och därför börjar ansiktet se riktigt mänskligt ut.
Halsen utvecklas. Fötterna är cirka två millimeter. Embryot blir mänskligare på flera sätt då det utvecklar känsel och reagerar på beröring.
Det kan även få hicka.
Svansen försvinner nu och i den här veckan börjar könsorganet att anläggas.
Längd huvud till stjärt 27 mm.
 
Mamman
 
Många kvinnor börjar oroa sig vid den här tiden, något jag tycker jag hållit på med sedan jag i 5 veckan fick reda på att jag var gravid. 
Du kanske oroar dig för missfall, för hur barnet kommer att bli, förhållandet, viktökning, jobbet eller andra saker. Många funderar också på om de verkligen vill ha barn, även om det var planerat. Det är fullt naturligt. Dela gärna med dig av alla dessa tankar till din partner så bibehålles närheten och han/hon blir mer delaktig i dina upplevelser.
Nu kan du se att huden börjar förändras och rynkor slätas ut.
 
Ditt tandkött blir mjukare och du kan märka att du blöder vid tandborstning. Hormonella förändringar gör att slemhinnan i munnen blir mer svullen och skör. Salivens egenskaper förändras också under graviditeten. Det kan leda till ökad risk för karies.
 
 
Maria
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar