söndag 28 juli 2013

In i vecka 26

Japp då var det dax för mig att kliva in i vecka 26, är väl igentligen inget speciellt som hänt som har med graviditeten att göra för utom det här med ligamentssmärtan och foglossningen men det har jag ju redan berättat om i förra inlägget...
Livmodern fortsätter att töja ut sig och JA det gör stundtals ont! 

Vecka 26

Barnet

Barnet kan höra ljud och ljudnivån inne i magen som kan nå upp till mer än 80 decibel. Det är ungefär lika livligt som en stökig stadsmiljö.
Barnet lyssnar på ljuden i mammans kropp, magen som kurrar, nysningar och annat som händer. Det lyssnar även på mammans och omgivningens röster.
Vikt 900 gram.

Mamman
Hela kroppen påverkas av graviditeten. Därför är det viktigt för kroppen att vara i god kondition. Motion ökar konditionen och välbefinnandet. Om du är van vid att jogga, simma eller gymnastisera kan du fortsätta med det i samma utsträckning som förut men undvik gärna hård träning och tyngre sporter. Om du inte motionerar regelbundet kan du ta dagliga promenader eller cykelturer. Eller kanske simma någon gång i veckan. Du känner oftast själv vilket tempo som är bra för dig. Det finns även olika gymnastikgrupper för gravida. Hör med din barnmorska!

Åderbråck

En del kvinnor drabbas av åderbråck under graviditeten. Åderbråck är slingrande eller knutformiga utvidgningar av ådrorna på benen, i underlivet eller i ändtarm (hemorrojder). Hemorrojder går tillbaka och brukar försvinna helt efter förlossningen. Om du har besvär av dem under graviditeten finns det lindrande medel att köpa på apoteket, hör med din barnmorska. Åderbråck i underlivet brukar ge svullnad i blygdläpparna och det kan vara svårt att sitta. Besvären brukar kännas mer om du varit uppe en längre stund. Lägg dig och vila då och då. Åderbråck i underlivet stör inte förlossningen. Genom att använda stödstrumpor kan du lindra och förebygga större åderbråck i benen.

Karpaltunnelsyndrom

På grund av att mer vätska samlas i vävnaderna kan det uppstå ett tryck kring nerver och senor som gör ont och ger en domningskänsla ut i händerna, framför allt nattetid. Det kallas karpaltunnelsyndrom. Berätta för din barnmorska om du har besvär av din karpaltunnel. Smärtan och domningarna kan avhjälpas med hjälp av handledsskydd.

http://www.vardguiden.se/Tema/Gravid/Graviditetskalender/Veckor/Gravid-vecka-26/



Maria

fredag 26 juli 2013

Foglossning och ligamentssmärtan är inte att leka med

Aj aj aj om jag tyckte jag gick och bet ihop på jobbet en månad innan sjukskrivningen så är det inget emot den smärta jag har nu när jag väl är hemma, det har som bara blivit värre och värre.
Fast jag är rädd om mig, försöker att inte gå för mycket och anstränga mig så har jag nätter då smärtan tar över, det blir svårt att hitta en skön position i sängen och det resulterar i för lite sömn och att jag vaknar direkt på morgonen med smärta, utan att ha ansträngt mig ett dugg.
Ja jag sover med kudde mellan benen, gör övningar och har bälte från sjukgymnasten som inte sitter skönt och klämmer på magen och längst upp på mina feta ben då det ska sitta så långt ner, så det bältet använder jag ärtan aldrig, går ju inte att sitta skönt ner då det väl är på. Är man ute och går är det väl okej!

Har läst rätt mycket på nätet om foglossning och där rekommenderar man TENS eller akupunktur så det kanske jag borde testa. Har en värmedyna också, men den är ju inte med mig här i stugan.

Min lärare Ulla som jag hade då jag läste till undersköterska, skrev igår på min FB att det troligtvis är ligamentssmärtan som just nu är som värst hos mig och det konstaterade hon ju på special mödravården då vi var där att det tyvärr dock säkerligen nog bara skulle bli värre för mig framöver.

Det tråkiga är väl att allt detta gör mig så ledsen och lite deprimerad och i sin tur kan jag inte riktigt njuta av min graviditet, något jag har haft problem med även före detta och det har med min historia att göra. Vill ni veta mer om den, läs i början av min blogg.
En graviditet ska vara en dans på rosor, en njutning och glädje av det kommande barnet och visst kan jag väl känna det i mellan åt, men mest har det nog känt jobbigt och konstigt trots att detta barnet är mer än efterlängtat.

När jag blev inskriven på MVC så fick jag en manlig barnmorska och det var jag glad över, han är äldre och har lång erfarenhet, men på grund av att han skulle va ledig en tid fick jag ersättare, sedan en annan tjej som tog prover på mig, mina samtal med mera, helt plötsligt så var det henne jag blev kallad till. Jag frågade innan semestrarna när Olle min barnmorska kom tillbaka och fick då till svar att, ja vi har ju flyttat över dig till mig eftersom vi har sett mer, utan att fråga mig. Hon sa jag fick byta men det kändes så taskigt, men eftersom jag känner att hon är lite virrig, inte riktigt lyssnar och en del annat så känns det i hjärtat som jag vill byta tillbaka, känns bara på något sätt så taskigt, men samtidigt ska ju jag göra det som känns viktigast och rätt för mig.

Så som ni ser är känslorna upp och ner just nu!

Kram

Maria

onsdag 24 juli 2013

Gravid i vecka 25

Denna veckan befinner jag mig i just vecka 25.
Inget speciellt har hänt, känner att jag blivit större och har fortsatt rätt rejält ont av min foglossning fast jag vilar mer än är jag jobbar.

Är fortfarande sjukskrivning och såg nu att efter 2 veckor som arbetsgivaren betalar så ska denne anmäla mig till försäkringskassan, vilket jag tror inte är gjort då min chef har semester, men en jourtelefon som det aldrig går att nå henne på. Så jag får väl ringa till försäkringskassan nu vid 8.00 och fråga vad jag ska göra.

Gjorde ju en ansökan om graviditets penning som jag fortfarande inte hört något om, vet inte ens om områdes chefen skickat in sin del som hon lovade, då min ordinarie chef har semester, då hon inte svarar på mina mail.

Har även fått papper om ansökan för föräldrapenning, men jag tycker blanketten verkar super krånglig att fylla i. Måste dessutom komma ihåg när jag kommer hem att ansöka om e-legitimation då allt tydligen går smidigare att fixa om man har en sådan, så det är rätt mycket att tänka på.

Vecka 25 

Barnet

Barnet kan känna igen din röst och reagerar mer på mammans röst än andra ljud. Ett korttidsminne 
har utvecklats. Barnet ligger och växer och mognar. Många rör sig mycket medan andra är mer stillsamma. 
Redan från vecka 23 har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt 800 gram.
Mamman
Olika kvinnor har olika magar. På en del börjar det synas först nu medan andra fick mage för länge sen. En del är nästan helt runda medan andra har mer putmage. Barnet kan trycka mot din blåsa vilket kan göra att du behöver gå på toaletten oftare än vanligt. Många gravida börjar även få kramp i benen. Undvik att knipa med tårna eftersom det kan öka cirkulationen och fungera som en utlösande faktor för kramp i benen.

Maria




torsdag 18 juli 2013

Uppdatering vecka 22, 23 samt 24

Japp jag erkänner jag har satt denna bloggen i sista rummet dom senaste veckorna.
Det har varit fullt upp på jobbet och kroppen har sagt ifrån nu i över en månad, men tjurig som jag är har jag kämpat på ändå.
Nu är jag sjukskriven för fog lossning från den 11 juli till den 2 augusti och det känns enormt skönt, men trots att jag tagit det lugnt, inte går långa sträckor så har jag haft rejält ont.
 
Svärföräldrarna flyttat från huset till lägenhet och vi packar ihop i vår för att flytta till deras hus...
Dessutom flyttar den blivande mormor ner hit till oss i slutet av augusti, så ni kanske förstår att det varit fullt upp.
 
Råkade dessutom drabbas av matförgiftning, är helt säker på att det var just det då min älskling insjuknade på kväll/natt efter vi ätit och jag kvällen/natten efter. Och jag åkte dit rejält, fick rejäla magplågor med svåra kramper som höll i sig i 2 dagar, och jag lovar det gravid i 5 månaden var det inte kul, då tarmarna har så lite utrymme och dom var nog rätt irriterande.
Givetvis så blev jag ju också rädd att barnet skulle fara illa och även inte få i sig tillräckligt med näring.
 
Den 8 juli var både jag och Daniel till barnmorskan, vi gjorde redan då besöket man gör i vecka 25, eftersom min barnmorska skulle gå på semester.
Jag följer kurvan som jag ska, dessutom såg testet för socker bra ut. Det enda jag behövde var att öka järn intaget så jag fick gå och köpa tabletter på apoteket efteråt.
Den 14 augusti ska vi på nästa besök till barnmorskan.
 
I onsdags (17 juli) hade vi tid hos special mödravården i Borås, på samma ställe där vi gjort våra ultraljud. Remiss dit fick vi av min barnmorska då jag av och till haft ont i magen hittills under min graviditet, så det kändes skönt att hon lyssnade på mig.
Besöket i Borås var positivt, läkaren vi mötte var väldigt trevlig och frågade en massa frågor, samt kände på min mage lite här och där. Hon kunde konstatera att jag hade fog lossning samt att mina ligament inte mådde så bra och hon sa att jag troligen tyvärr bara kommer att få ondare ju tyngre och längre in i graviditeten jag kommer.
Vi fick också ett ultraljud då hon ville kolla till bebisen, allt så bra ut, hjärtat tickade på och bebisen var aktiv.
Jag frågade lite försiktigt om hon kunde se kön, berättade att vi hade haft svårt att se det på tidigare ultraljud
-Jasså ni vill veta kön?
-Ja det vill vi sa jag
-Ja jag kan då inte se några kulor i alla fall
 
Så troligtvis så är det en liten tös som nästan alla trott, men man kan inte veta med 100%...
 
 
Mer om dom olika veckorna som passerat
 
Vecka 22
Barnet
 
Ögonlocken täcker hela ögat. Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen.
Lungblåsorna utvecklas men är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln.
Vikt 510 gram.
 
Mamman
 
Hormonerna som förändras i din kropp kan göra så att tandköttet svullnar upp och att du har lättare att få karies. Kom ihåg att sköta din tandhygien ordentligt.
Bäckenuppluckring kallas även symfyseolys eller foglossning. Bäckenlederna mjukas upp hos alla kvinnor under graviditeten. Det är en normal process för att utvidga bäckenet. En del kvinnor kan få smärtsamma besvär. När bäckenlederna mjukas upp blir bäckenet mer rörligt och ostadigt. Ofta uppstår värk i korsryggen, ner i skinkorna eller från blygdbenet mot ljumskarna. Det finns hjälp att få. Prata med din barnmorska.
 
 
Vecka 23
Barnet
 
Barnet är nu så stort att du kan känna de olika kroppsdelarna. Barnet fortsätter lagra fett men huden är ofta rynkig.
Nu utvecklas bukspottkörteln som producerar hormoner och insulin. Insulin behövs för att transportera blodsockret till kroppens celler. Barnet börjar även varva perioder av vakenhet och sömn.
Redan nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt 600 gram.
 
Mamman
 
Du har kanske gått upp fem till sju kilo, eller mer. Många kommenterar magen och säger att den är stor eller liten. Lyssna inte så noga, din barnmorska stämmer av att allt är som det ska. Känner du när barnet hickar? Det kan kännas lite roligt som ett regelbundet pickande som pågår någon minut. Långt ifrån alla känner när barnet hickar.
 
 
 
Vecka 24
Barnet
 
Hörseln är väl utvecklad. Barnet känner igen mammans, partnerns och eventuella syskons röster. Den hör även mammans hjärtslag. Nu börjar det bli lite trångt där inne.
Barnet känner vad som är upp och ned. Balansorganet i innerörat har utvecklats. Nu börjar nästa viktiga utvecklingssteg av hjärnan.
Nu har bebisen en chans att överleva en eventuell för tidig födsel även om det ofta för med sig en del komplikationer.
Vikt 700 gram.
 
Mamman
 
Din livmoder har växt så att den når över naveln. Nu kan du känna hur det spänner och trycker ju mer magen växer. Du kan få en del krämpor som halsbränna, ryggont och ont i benen. Du kanske också måste gå och kissa oftare. Många drömmer livliga drömmar nu. En del gravida samlar på sig vatten och får svullna ben framemot eftermiddagen och kvällen. Lägg upp benen på bordet eller stolen och vila dig. Du kan också använda stödstrumpor. Dina bröst har blivit större och du behöver säkert större BH med bra axelband. Kanske har du uppmärsammat att vätska kan sippra fram ur brösten. Brösten förbereder sig för sin kommande funktion, mjölkproduktionen. Varje bröst kan öka 200-400 gram men det är mycket individuellt.
 
 
Kort på mig och magen taget hos mamma förra helgen då jag var där kommer snart så fort jag lagt in dom i datorn!
 
Maria